Η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα
Η Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα συνέβαλε σημαντικά στην καθιέρωση των εφαρμογών ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με την ανάπτυξη ενός εκ των πρώτων συστημάτων ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, της πλατφόρμας Open-eClass. Η πλατφόρμα OpeneClass εγκαταστάθηκε σε μία πληθώρα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας, όμως για πολλά χρόνια λειτουργούσε -και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ακόμα- ως αποθετήριο εγγράφων, με αποτέλεσμα πολλές και σημαντικές δυνατότητες της πλατφόρμας να παραμένουν αναξιοποίητες. Εν τούτοις, η πλατφόρμα OpeneClass παράμενει έως και σήμερα ένα από τα πληρέστερα συστήματα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, παγκοσμίως.
Το e-learning.sch.gr : μία φιλόδοξη προσπάθεια
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προάγει διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, την ανάπτυξη εφαρμογών τηλεκπαίδευσης για τα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Αξιοποιώντας ένα από τα κορυφαία συστήματα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, την πλατφόρμα Moodle, παρέχει στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ειδικότητας τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών μαθημάτων, στοιχείων αυτοαξιολόγησης, μαθησιακών δρόμων κ.α. καθώς και τη συμμετοχή σε πίνακες δημόσιας συζήτησης ή ακόμα και τη δημιουργία προσωπικού ιστολογίου. Η πλατφόρμα e-learning.sch.gr μπορεί, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την απαιτούμενη υποστηρικτική τεκμηρίωση, να αποτελέσει τη βάση για την ενσωματώση της τηλεκπαίδευσης στην εκπαιδευτική καθημερινότητα της χώρας μας.
Η τηλεκπαίδευση στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει ένα ανθηρό παρακλάδι της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, όμως εξακολουθεί να δείχνει ανεξήγητη προσκόλληση σε αντιλήψεις και πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Έτσι, δείχνει απρόθυμη -ίσως και ανέτοιμη- να ενσωματώσει εφαρμογές τηλεκπαίδευσης που θα στοχεύουν στην πληρέστερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή – με έμφαση στους μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, η πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών δείχνει να αγνοεί τη σημασία και την αξία της τηλεκπαίδευσης, παρά τα σημαντικά οικονομικά και εκπαιδευτικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει.
Η αξία της ενημέρωσης και της τεκμηρίωσης
Αξιολογώντας τη γενική κατάσταση της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι χρειάζονται μεθοδικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην αρτιότερη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για τις δυνατότητες των συστημάτων τηλεκπαίδευσης και τη σημασία της ενσωμάτωσής τους στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Επίσης, για την καλύτερη αξιοποίηση των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, είναι χρήσιμη η διαρκής επικαιροποίηση των μέσων τεκμηρίωσης καθώς και η ενσωμάτωση νέων πρακτικών (όπως τα εκπαιδευτικά video) για την αποτελεσματικότερη κατάρτιση στη χρήση των συστημάτων τηλεκπαίδευσης. Με τη συνδρομή των επίσημων φορέων και την επικουρική υποστήριξη ειδικευμένων επαγγελματιών, η τηλεκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ποιοτικότερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης σε μαθητές κάθε κοινωνικής τάξης, από οποιαδήποτε γεωγραφική θέση.