Η βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης (Search Engine Optimization, για συντομία SEO) αποτελεί μία επίπονη διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο για να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο κυνήγι των θέσεων της πρώτης σελίδας των αποτελεσμάτων στο Google, πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στον πειρασμό να εφαρμόσουν κακές πρακτικές (black hat) για την προώθηση της ιστοσελίδας τους, αγνοώντας τον κίνδυνο της οριστικής διαγραφής της από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ας δούμε ποιες είναι οι 3 πιο διαδεδομένες κακές πρακτικές προώθησης ιστοσελίδων, που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα.
Εξαγορά συνδέσμων
Η εξαγορά εισερχόμενων συνδέσμων αποτελεί μία πρακτική που φέρνει γρήγορα αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάταξης μίας ιστοσελίδας, όμως διώκεται από την Google και οι ιστοσελίδες που την εφαρμόζουν διαγράφονται οριστικά. Ας δούμε ένα παράδειγμα εξαγοράς εισερχόμενων συνδέσμων :
Το Joomla αποτελεί ένα δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου στο οποίο βασίζονται πολλές από τις δυναμικές ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού. Ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του Joomla είναι η επεκτασιμότητά του, καθώς επιτρέπει την εγκατάσταση εξειδικευμένων πρόσθετων στοιχείων (plugins-modules) για συγκεκριμένες διεργασίες. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόσθετο του Joomla είναι το Jmod Tweeter Display το οποίο τροφοδοτείται από έναν λογαριασμό στο Twitter και εμφανίζει αυτόματα τα δημοσιευμένα Tweets στο περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας. Η μεγάλη δημοφιλία του Jmod Tweeter Display οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέρεται δωρεάν. Ο δημιουργός του module προειδοποιεί τους χρήστες ότι στο κάτω μέρος του module εμφανίζεται σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα του. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, ο σύνδεσμος που εμφανίζεται στο module δεν οδηγεί προς την ιστοσελίδα του δημιουργού – όπως αναφέρει η προειδοποίηση – αλλά προς μία …Ελληνική εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων. Η εν λόγω εταιρεία “κατάφερε” μέσα σε λίγες εβδομάδες να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της Google για την αναζήτηση “κατασκευή ιστοσελίδων”. Είναι σαφές ότι ο δημιουργός του module αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία του, ώστε να πουλήσει συνδέσμους προς κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για μία black hat πρακτική SEO που, φυσικά, δε θα περάσει απαρατήρητη από τη Google.
Μία προειδοποίηση προς τους χρήστες του module : είναι απαραίτητο να απεγκαταστήσετε το Jmod Tweeter Display άμεσα. Διαφορετικά, η ιστοσελίδα σας κινδυνεύει με οριστική διαγραφή από το Google, εξαιτίας της χρήσης black hat πρακτικών.
Κρυφοί σύνδεσμοι
Η ενσωμάτωση κρυφών συνδέσμων σε μία ιστοσελίδα είναι μία προσφιλής πρακτική SEO για τους Έλληνες κατασκευαστές ιστοσελίδων. Η απόκρυψη των συνδέσμων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα διαμορφώνοντας σε πολύ μικρό μέγεθος το κείμενο του συνδέσμου, ή ακόμα και χρωματίζοντας το κείμενο του συνδέσμου με το χρώμα του φόντου μίας ιστοσελίδας. Οι κρυφοί σύνδεσμοι συμβάλλουν και αυτοί σημαντικά στη βελτίωση της κατάταξης μίας ιστοσελίδας, όμως αποτελούν μία black hat πρακτική SEO, με τις γνωστές προβλεπόμενες συνέπειες…
Συνωστισμός από λέξεις-κλειδιά
Η τρίτη δημοφιλέστερη κακή πρακτική SEO που συναντάται σε Ελληνικές ιστοσελίδες είναι ο συνωστισμός από λέξεις-κλειδιά στο περιεχόμενο, στον τίτλο ακόμα και στην μετα-περιγραφή μίας ιστοσελίδας. Όσοι εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική πιστεύουν πως έτσι θα πετύχουν ικανοποιητική κατάταξη για όλες τις λέξεις κλειδιά που ενσωματώνουν, αγνοώντας ότι το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας απευθύνεται πρώτα σε ανθρώπους και έπειτα στις μηχανές αναζήτησης. Ο συνωστισμός από λέξεις κλειδιά πρέπει να αποφεύγεται πάντοτε, καθώς υποβιβάζει την αξιοπιστία της ιστοσελίδας και υποδηλώνει άγνοια για το βασικότερο κριτήριο του SEO, που δεν είναι άλλο από την ποιότητα του περιεχομένου της ιστοσελίδας.